Ακόμη και σήμερα ο όρος «λογοθεραπεία» είναι αρκετά απροσδιόριστος για πολλούς. Η άγνοια του όρου αυτού, αλλά και του ρόλου του λογοθεραπευτή, έχουν σταθεί αρκετές φορές εμπόδιο ανάμεσα σε ένα παιδί και στην ανάγκη του για θεραπεία. Τις περισσότερες φορές, παρατηρείται ότι οι άνθρωποι έχουν συνδυάσει την λογοθεραπεία με τις μαθησιακές δυσκολίες, κάτι το οποίο δεν είναι αντιπροσωπευτικό αυτής της επιστήμης. Αν παρατηρήσουμε τη λέξη «Λογοθεραπεία», θα δούμε ότι είναι μία σύνθετη λέξη που αποτελείται απο τις λέξεις λόγος+θεραπεία. Λόγος, δηλαδή η ικανότητα του ανθρώπου να επικοινωνεί μέσω ενός οργανωμένου συστήματος σκέψης, έκφρασης, ομιλίας και συντονισμού ολων αυτών και η θεραπεία που συμβάλλει στην αποκατάσταση αυτού.
Τί είναι η λογοθεραπεία
Η Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, την αξιολόγηση, τη διάγνωση και την θεραπεία των διαταραχών λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, ροής της ομιλίας, φώνησης αλλά και διαταραχές κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες.
Ο λόγος
Ο λόγος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι ο αντιληπτικός λόγος, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο κατανοούμε και επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες. Η δεύτερη είναι ο εκφραστικός λόγος, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουμε τις πληροφορίες.
Η ομιλία
Η Ομιλία ορίζεται ως η δυσκολία του ατόμου να παράγει σωστά όλους τους ήχους (φωνήματα) και σε όλες τις θέσεις μιας λέξεως στον αυθόρμητο λόγο του ατόμου. Έντονες δυσκολίες στον τομέα της ομιλίας μπορούν να οδηγήσουν σε ακατάληπτη (μη κατανοητή) ομιλία.
Η επικοινωνία
Η Επικοινωνία χωρίζεται σε δύο επιμέρους κατηγορίες, στην λεκτική και την μη λεκτική επικοινωνία. Η λεκτική επικοινωνία πραγματοποιείται μέσω της χρήσης του λόγου και την ομιλίας. Η μη λεκτική επικοινωνία πραγματοποιείται μέσω της γλώσσας του σώματος (βλεμματική επαφή, στάση σώματος, χειρονομίες, εκφράσεις). Για μια ολοκληρωμένη επικοινωνία είναι απαραίτητη η χρήση και της λεκτικής και της μη λεκτικής επικοινωνίας. Οποιαδήποτε δυσκολία σε κάποια από τις δύο πραγματοποιεί διαταραχή στην επικοινωνία.