“-Μα μικρό παιδί και όταν κοιμάται ροχαλίζει σαν ενήλικας..;!”
“-Νομίζω πως δεν με ακούει όποτε του μιλάω.!”
“-Πάλι αρρώστησε! Πολύ συχνά παθαίνει ωτίτιδες και έχει βήχα.”
Αυτά ίσως είναι κάποια από τα λόγια ενός γονέα.
Aς δούμε τι είναι τα κρεατάκια
Τα κρεατάκια ή καλύτερα οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι λεμφικός ιστός στην περιοχή του ρινοφάρυγγα και λειτουργεί ως φίλτρο έναντι σε ιούς και μικρόβια.
Τα κρεατάκια όμως λόγω των συχνών λοιμώξεων των παιδιών και των βρεφών έχουν ως συνέπεια να υπερτρέφονται και να παρεμποδίζουν την ρινική αναπνευστική οδό. Αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα.. Όπως βαριά ανάσα, άπνοιες, έλλειψη ξεκούρασης, ροχαλητό και φυσικά διαταραχές στην ανάπτυξη του λόγου κ της ομιλίας.
Επίσης, όταν υπάρχουν υπερτροφικά κρεατάκια, τότε επηρεάζονται και τα αυτιά, καθώς οι ευσταχιανές σάλπιγγες γεμίζουν με υγρό και τότε το παιδί παρουσιάζει οξεία μέση ωτίτιδα ή εκκριτική ωτίτιδα. Αυτό όταν συμβαίνει συχνά, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ακοής και κατ’ επέκταση την καθυστέρηση ομιλίας .
-Και πώς επηρεάζει αυτό την ομιλία του;
Η συχνή παρουσία εκκριτικής ωτίτιδας οδηγεί στην μείωση, την αλλοίωση καθώς και το πώς αντιλαμβάνεται το παιδί τα ακουστικά ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον του. Επιπλέον, τα παιδιά που έχουν υπερτροφικά κρεατάκια, αναπνέουν από το στόμα!
Η στοματική αναπνοή λοιπόν δημιουργεί ως συνέπειες την στένωση της υπερώας( του ουρανίσκου), τη κακή σύγκλειση δοντιών , το υποτονικό μυΪκό σύστημα του προσώπου, της γλώσσας, του λαιμού και γενικότερα των μυών της στοματικής κοιλότητας που συμβάλλουν στην σωστή άρθρωση της ομιλίας. Σαφώς, οι παραπάνω συνέπειες έχουν πολύ βασικό ρόλο και μεγάλη ευθύνη για την διαταραχή της άρθρωσης και της φωνολογίας των παιδιών ακόμη και της σωστής διαχείρισης του σίελου και του βλωμού.